Colesterolul poate fi si prieten si dusman, depinde de noi cum il folosim. Desi grasimile sunt asociate cu obezitatea, boli cardio-vasculare, imbatranire precoce, boli degenerative, trebuie sa facem deosebire intre grasimile bune si cele rele.
Grasimile (lipidele) sunt considerate in general principii nutritive daunatoare organismului, fiind asociate cu ateroscleroza, obezitate, boli cardio-vasculare; este vorba despre grasimile saturate, care sunt solide si au provenienta animala in general (carne grasa, slanina, produse lactate integrale, etc), dar si origine vegetala (unt de arahide, de cocos); ele sunt periculoase deoarece stimulează organismul să producă mai mult colesterol rau.
Sa nu uitam de
grasimile hidrogenate (de tipul margarinei) care sunt periculoase pt organism.
O alta sursa de formare
de grasimi o reprezinta dulciurile (excesul e transformat in
grasime-trigliceride- si depozitat sub forma de rezerva la nivelul tesutului
adipos)-de evitat zaharul alb rafinat, faina alba, produsele de patiserie,
cofetarie, bauturile racoritoare din comert, alcoolul; fumatul are un rol
negativ important, cu cresterea incidentei placilor de aterom depuse pe vase.
Exista insa si alt tip
de grasimi-mono si polinesaturate, care sunt lichide si au origine animala
(pestele si uleiul de peste) sau vegetala (uleiuri vegetale presate la rece,
fructe oleaginoase-arahide, nuci, migdale, seminte) - acestea au efecte benefice
asupra organismului .
Colesterolul face parte
din grupa grasimilor (lipidelor simple) absolute indispensabile organismului,
avand multiple functii:
- intra in structura membranelor celulare;
- este necesar pentru sinteza si transportul vitaminelor liposolubile (A, D, E ,K);
- participa la sinteza unor hormoni (estrogen, testosteron);
- ajuta la formarea acizilor biliari, cu rol de emusionare si digestie a grasimilor.
Colesterolul sanguin
provine din doua surse; exogena (este introdus in organism prin alimente de
origine animala sau vegetala) si endogena (sinteza hepatica).
Colesterolul circula in sange legat de lipoproteine sub forma de LDL
(transporta colesterolul din ficat catre tesuri) - excesul se depune pe peretii
vaselor si produce ateroscleroza - si HDL (readuc excesul de colesterol din
celule la nivel hepatic pentru a fi eliminat), care curata arterele de placile
de aterom, cu cat sunt mai crescute cu atat ofera o mai buna protectie
cardiovasculara.
Statisticile
recente au dezvaluit lucruri ingrijoratoare: peste 30% dintre romani (inclusiv
tinerii sub 30 de ani) prezinta valori crescute ale colesterolului. Cauza
principala ? Alimentatia nesanatoasa, alimente procesate, tip fast-food, exces
de grasimi saturate, produse de patiserie,
dulcuri rafinate, bauturi din comert.
Valorile normale ale
colesterolului se situeaza in general sub 200 mg%. Cresterea valorilor sanguine
ale acestuia (si in special a LDL cu scaderea HDL) se asociaza cu
ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hiperglicemie, obezitate, boli
cardiovasculare, afectiuni degenerative neurologice, imbatranire prematura.
Persoanele ce au hipercolesterolemie trebuie sa adopte o alimentatie
sanatos: se elimina mancarea tip fast-fod, carne grasa si organe, mezelurile, dressing-urile pt
salate, chipsurile, produsele de patiserie si dulciurile din comert, lactatele
grase, branza topita, slanina, ouale provenind de la gaini crescute in baterii,
smantana, alimente prajite, alimente ce contin aditivi sintetitici, bauturile dulci din
comert, alcoolul; se reduce consumul de carne rosie, unt; se interzice prajitul
alimentelor in ulei, untura, unt; se consuma lapte si produse lactate
degresate, multe legume si fructe proaspte, uleiuri vegetale presate la rece,
fructe oleaginoase si seminte (nesarate si neprajite), peste gras (somon,
macrou, hering, etc)
STIL DE VIATA SANATOS
PENTRU PREVENIREA CRESTERII VALORILOR COLESTEROLULUI SANGUIN si APARITIA
BOLILOR CARDIOVASCULARE
- alimente: pestele gras, fructe oleaginoase crude (nuci, alune de padure, migdale, caju, fistic), seminte de in, de susan, de dovleac, de floarea soarelui (nesaratee si neprajite), uleiul presat la rece (de masline, in, canepa, samburi de struguri), fructe uscate (stafide, prune, smochine), cereale integrale (fulgi de ovaz, quinoa, hrisca), leguminoase (fasole, linte, năut, mazăre), mere, avocado, lamai, legume cu frunze verzi (spanac, stevie, broccoli, varza), ciocolata neagră cu peste 70% cacao (moderat);
- hidratare corespunzatoare (minim 1,5-2 l/zi) cu apa plata, ceai;
- combaterea sedentarismului - mers zilnic pe jos in ritm alert, exercitii fizice la sala de 3 ori/saptamana, inot, jogging, mersul pe bicicleta;
- limitarea efectelor nocive ale stressului asupra organismului, respectarea orelor de odihna;
- sedinte de reflexoterapie;
- sedinte de acupunctura ;
Exista o multime de produse naturiste ce contin extracte din plante ce au
efect de normalizare a valorilor colesterolului sanguin (scaderea celui rau si
cresterea celui bun) si a trigliceridelor; in aceasta categorie intra
extractele de afin, aloe, anghinare, catina,
ganoderma, ghimbir, ginseng, mesteacan, noni, paducel, rozmarin, frunze de
maslin, extract din drojdie de orez rosu.
Gemoterapia este deosebit de benefica, in special la tineri; se administreaza extract din mladite de maslin, mladite de rozmarin, muguri de frasin, seva de mesteacan, in cure periodice recomandate de un medic apifitoterapeut.
Ceaiul verde, alb,
negru (2-3 cani/zi) sunt deosebit de utile, ne hidrateaza, ne detoxifica,
regleaza valorile colesterolului si glicemiei, fluidifica sangele, normalizeaza
tensiunea arteriala; la fel si usturoiul, mancat ca atare sau sub forma de
tinctura sau capsule.
Nu uitati de
extractul din samburi de struguri, folosit ca ulei de masa presat la rece (2
linguri/zi, adaugat in salate) sau concentrat, 3-5 picaturi de 2-3 ori/zi.
Capsulele ce
contin omega 3, 6, 9 (extract din ulei de peste, ulei de in, de canepa, de
susan) ajuta la normalizarea valorilor tensiunii arteriale si a
colesterolemiei.
In ultima vreme
exista o tendinta a medicinei spre scaderea excesiva a valorilor colesterolului
printr-o medicatie alopata cu statine; aceasta atitudine ar trebui poate
limitata pentru persoanele cu valori crescute ale colesterolului si
trigliceridelor ce asociaza risc major de boala cardiovasculara. Nu ar trebui
sa administram in exces aceasta medicatie (care nu este lipsita de riscuri si
efecte adverse) la persoanele tinere, la care o simpla modificare a stilului de
viata, a alimentatiei combinata cu miscare si exercitiu fizic are efecte
spectaculoase cu diminuarea rapida a valorilor lipidelor sanguine, chiar in
absenta oricarei medicatii !
Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Tel 0734 410 417
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Tel 0734 410 417
Sursa foto: aici
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere